Kolon Kanserini Önlemeye Yardımcı Olmak İçin Neler Yapılabilir?

Kolon Kanserini Önlemeye Yardımcı Olmak İçin Neler Yapılabilir?

Risk faktörlerinden kaçınmak ve koruyucu faktörleri artırmak kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Bu risk faktörleri arasında sigara içmek, aşırı kilolu olmak ve yeterince egzersiz yapmamak gibi unsurlar yer almaktadır. Sigarayı bırakmak ve egzersiz yapmak gibi koruyucu faktörler de bazı kanserlerin önlenmesine yardımcı olabilir. Kanser riskinizi nasıl azaltabileceğiniz konusunda doktorunuzla veya farklı bir sağlık uzmanıyla konuşabilirsiniz. Bazı risk faktörlerinin kolon kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Bunlar;

Yaş

Kolon kanseri riski 50 yaşından sonra artar. Vakalarının çoğu 50 yaşından sonra teşhis edilir.

Ailede kolon kanseri öyküsünün bulunması

Ailesinde kolon kanserine sahip bir ebeveyn, kardeş ya da çocuk bulunan bir kişinin kolon kanseri riski iki kat kadar artabilmektedir.

Kişisel sağlık geçmişi

Geçmişte aşağıdaki sağlık sorunlarını yaşamış olan kişilerde kolon kanseri riski artar;
• Daha önce kolon kanseri geçirmiş olmak.
• Yüksek riskli tümörler. (1 santimetre ve üzerinde boyutlara sahip ya da mikroskop altında anormal görünen hücrelere sahip kalın bağırsakta görülen tümörler (kolon polipleri)).
• Yumurtalık (over) kanseri.
• İnflamatuvar bağırsak hastalığı (ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi).

Aileden Genetik Olarak Gelen Riskler

Genetik olarak aktarılan ailesel adenomatöz polipozis (FAP) ya da kalıtsal polipozis olmayan kolon kanseri (HNPCC veya Lynch Sendromu gibi) ile bağlantılı bazı genetik değişiklikler miras alındığında kolon kanseri riski artmaktadır.

Alkol Kullanımı

Günde 3 kadeh veya daha fazla alkollü içecek tüketmek kolon kanseri riskini artırır. Alkol içmek aynı zamanda büyük kolon adenomları (iyi huylu tümörler) gelişmesi riskiyle de bağlantılıdır.

Sigara Kullanımı

Sigara içmek, kolon kanseri ve kolon kanserine bağlı yaşam kaybı riskinin artmasıyla ilişkilidir. Sigara içmek ayrıca kolon adenom (iyi huylu tümörler) gelişmesi riskini de artırır. Kolon adenomlarının çıkarılması için ameliyat olmuş sigara içenler kişiler, adenomların tekrarlaması açısından yüksek bir risk altındadır.

Obezite

Obezite, kolon kanseri ve kolon kanserine bağlı yaşam kaybı riskini artırmaktadır.

Aşağıdaki koruyucu faktörler kolon kanseri riskini azaltır:

Fiziksel Aktivite

Düzenli fiziksel aktivite içeren bir yaşam tarzı, kolon kanseri riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.

Poliplerin Çıkarması

Kalın bağırsakta polip adı verilen kabartılar görülebilir. Çoğu kolon polipleri, kansere dönüşebilen iyi huylu tümörlerdir. Yaklaşık 1 cm’den (bezelye büyüklüğünden) büyük olan kolon poliplerinin çıkarılması kolon kanseri riskini azaltabilir. Daha küçük poliplerin çıkarılmasının ise kolon kanseri riskini düşürüp düşürmediği bilinmemektedir.

Referans:

1. https://www.cancer.gov/types/colorectal/patient/colorectal-prevention-pdq (Son erişim tarihi: 01.03.2021)