Biyopsi nedir, kanseri yayar mı?

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Faysal Dane anlatıyor; biyopsi nedir, kanseri yayar mı?

Biyopsi, herhangi bir organdaki şüpheli bir alan veya bir kitleden ince veya kalın iğneyle bir numunenin alınıp mikroskop altında değerlendirildikten sonra adının konulmasına deniyor.

Biyopsiyle normal şartlarda kanserin yayılması söz konusu değil ancak bazı tümörlerde iğnenin girdiği yerden iğne yolunda hücrenin dökülmesi söz konusu olabilir. Nadiren de olsa bu yol üzerinde o hücrelerin büyümesi sonrasında tümör görülebilir.

Buna aslında biz klinikte dikkat de ediyoruz. Bunun dışında, cerrahiyle, yani ameliyatla tümör, bıçakla ya da neşterle ortadan kesilmedikçe, ki bu hiçbir zaman yapılmaz, kanserin yayılması söz konusu olmaz çünkü kanser ameliyatının belli prosedürleri ve aşamaları var. Bu aşamalara dikkat edildiği takdirde, ameliyatla kanserin başka bir yere dağılması söz konusu değildir.

Bu şekilde endişelenip bazen hastalar tarafından biyopsiler geciktirilebiliyor, bazen ameliyatlar uygun zamanlarda yapılmayabiliyor. Bu aslında, kanserin ilerlemesine sebep olma dışında işe yaramaz. Böyle yapıldığı zaman aslında kanser, doğal seyri içerisinde ilerleyebiliyor.