Radyoloji, patoloji ve diğer tetkik raporlarında nelere dikkat edilmelidir?

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Faysal Dane anlatıyor; Radyoloji, patoloji ve diğer tetkik raporlarında nelere dikkat edilmelidir?

Hastalara ait gerek patoloji, gerek radyoloji değerlendirme raporlarında öncelikle dikkat edilmesi gereken şey, buna hem hasta tarafından hem de doktor tarafından dikkat edilmesi gerekiyor, hastanın kimlik bilgilerinin doğru yazıldığından emin olunması.

İkincisi, patoloji raporlarında genel olarak eğer hastanın kanseri varsa, kanserin türü, çoğalma potansiyeli, ameliyat raporlarında ise bunlara ek olarak, ayrıca, lokal hastalık evresi bulunabilir.

Ancak bu raporların değerlendirilmesi, hasta veya hasta yakınları tarafından değil, bu konuda uzmanlaşmış doktorlar tarafından yapılmalıdır. Böyle patoloji sonuçlarını alıp arkadaşlarına ya da alakası olmayan doktorlara gönderenler genel olarak bu raporlardan elde etmesi gerekli olan faydayı gerçekten sağlayamıyorlar.

Bunun nedeni, bu karşısındaki kişi doktor bile olsa bu konuda uzmanlaşmadığı zaman yanlış bilgi verebiliyorlar. Doktorun “ben bilmiyorum” demesi de söz konusu olmayabiliyor, bunun mutlaka ya cerrahi yapan, ya biyopsi yapan ya da onkologlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini özellikle söylemek istiyorum.