Riskli kitle ne demek?

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Fatih Ölmez anlatıyor; Riskli kitle ne demek?

Kitleler tabii kişileri oldukça rahatsız eden lezyonlardır.

Riskli kitle derken bizim aklımıza, sonuçta kitlelerin hepsi kötü huylu değildir tabii ki.

Özellikle kadın hastalarımızın memesinde ele gelen kitleler veya erkek ve kadınlardaki boyundaki ele gelen kitleler, bu kitleler, lenf nodu da olabilir, kanserin kendisi de olabilir pek tabii ki.

Bizim için önemli olan şey şu, bir, bu kitlenin büyüklüğü kısa zaman içerisinde mi gelişti, kitle, bulunduğu çevre dokulara yapışkan mı yoksa hareket halinde mi, ağrılı mı değil mi gibi biz birtakım özelliklerine bakarız. Ama bu özelliklerin aslına bakarsanız hiçbirisi o kitlelerin iyi veya kötü olduğu konusunda bize yüzde yüz kanı getirtmez.

O yüzden biz kitleden yapacak olduğumuz muayene yöntemleri, yapacak olduğumuz radyolojik yöntemlerle eğer huzursuz olursak kesinlikle o kitleden bir biyopsi yapmak isteriz.

Bilinenin aksine, biyopsi kanseri vücuda yayar mı gibi bir mit de var tabii ki, bu durumda insanlarda bir korku oluyor. Kesinlikle böyle durumlarda eğer doktorunuz size o kitleden bir biyopsi almak gerekir iyi huylu, kötü huylu ayrımı yapmak adına diye önerirse, bu konuda hiç geri adım atmayın çünkü yapacak olduğumuz biyopsi, o kitlenin vücuda yayılmasına neden olmaz.

Bu bir şehir efsanesi, gerçekte biz bu kitle biyopsisi olmadan kesinlikle bir sonraki adıma geçmeyiz.