Akciğer Kanserinin Erken Teşhisi İçin Yeni Test Çalışmaları Başladı

Akciğer Kanserinin Erken Teşhisi İçin Yeni Test Çalışmaları Başladı

İlk katılımcıları ile başlayan yeni bir klinik çalışma, tedavi başarısının yüksek olduğu daha erken bir aşamada akciğer kanserini tespit ederek hayat kurtarmayı amaçlıyor.

İngiltere, Southampton'daki NHS Hedefli Akciğer Sağlığı Kontrolleri’ne katılan kişiler, önümüzdeki 3 yıl içinde 10.000 kişiye yeni testler sunacak olan iDx Lung çalışmasına katılmaya davet ediliyor.

Kısmen Cancer Research UK tarafından finanse edilen iDx Lung isimli yeni test denemeleri, Southampton Üniversitesi'ndeki Kanser Araştırmaları İngiltere Southampton Klinik Araştırmalar Birimi, Leeds Üniversitesi ile sağlık ve teşhis şirketleri arasında bir işbirliği ile yürütülüyor. Çalışmalar şu anda Royal South Hants Hastanesi'nde yapılıyor, ancak sonbaharda NHS Hedefli Akciğer Sağlığı Kontrolü minibüsleriyle ilçe çevresinde dolaşabilen bir mobil birime taşınması planlanıyor.

Araştırmalar, hastalığa yakalanma riski yüksek olan kişilere yapılan BT (Bilgisayarlı Tomografi) taramasının, akciğer kanserine bağlı ölümleri azaltabileceğini; BT taramasını biyobelirteç testleri ile birleştirerek, kan ve burun örnekleri kullanarak daha fazla vakayı hastalığın erken evresinde yakalamaya yardımcı olabileceğini gösterdi. Araştırma merkezi yetkilileri, bunun daha fazla insanın akciğer kanserinden kurtulmasına yol açacağını umuyor.

Akciğer Kanserini Erken Teşhis Etmek Neden Önemli?

Birleşik Krallık'ta her yıl 25.000 kişiye ileri, ameliyat edilemez akciğer kanseri teşhisi konulmakta ve bu da akciğer kanserini Birleşik Krallık'ta ve dünya çapında kansere bağlı hayat kayıplarının en büyük nedeni haline getirmektedir.

Akciğer kanseri erken teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilebilir, ancak çoğu zaman fark edilmeyebilir ve daha sonra tedavi seçeneklerinin sınırlı olduğu geç bir aşamada yakalanabilir.

BT taraması ile tarama, Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) tarafından hâlihazırda test ediliyor. iDx Lung ekibi ise yalnızca daha önce teşhis konan kişilerin sayısını artırmakla kalmayıp, bunu yapmanın daha uygun maliyetli yollarını da bulabileceklerini umuyor.

Referanslar:

1) https://news.cancerresearchuk.org/2021/06/16/ground-breaking-trial-pilots-new-tests-to-detect-lung-cancer-earlier/ (Son erişim tarihi: 11.10.2021)