Covid-19 Pandemisinin Kanser Üzerindeki Çarpıcı Etkileri

Covid-19 Pandemisinin Kanser Üzerindeki Çarpıcı Etkileri

BM Dünya Sağlık Örgütü 'nden yapılan açıklamada, COVID-19 salgınının dünya genelinde kanserin tanı ve tedavisi üzerinde derin bir etkiye sahip olduğu ve meme kanserinin en yaygın tür haline geldiği vurgulandı.

DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Departmanından Dr. Andre Ilbawi, yeni koronavirüs krizinin başlamasından bu yana, bir yıldan fazla bir süredir, kanser bakımı üzerindeki etkisinin keskin olduğunu ve pandemi nedeniyle hükümetlerin sahip olduğu kanser hizmetlerinin %50'sinin kısmen veya tamamen kesintiye uğradığını açıkladı.

Teşhiste gecikmelerin yaygın olduğunu, terapide kesinti veya terk etme oranlarının önemli ölçüde arttığını belirterek bunun önümüzdeki yıllarda toplam kanser kaynaklı yaşam kaybı sayısında büyük olasılıkla bir etkisi olacağını sözlerine ekledi.

  • Kanserin mali yansımaları

DSÖ’ye göre, kanserin toplumlar üzerindeki ekonomik yükü çok büyük ve artıyor; 2010 yılında maliyeti 1,16 trilyon dolar olarak tahmin ediliyordu. Dr Ilbawi, "2020 yılında, küresel olarak kanser teşhisi konan kişi sayısı 19,3 milyona ulaştı ve kansere bağlı yaşam kaybı sayısı 10 milyona çıktı" dedi. Dünya Kanser Günü öncesinde Cenevre'de Zoom aracılığıyla konuşan Dr. Ilbawi, ilk kez meme kanserinin artık küresel olarak en sık görülen kanseri oluşturduğunu; ikinci sırada akciğer kanseri ve üçüncü olarak kolorektal kanserin onları takip ettiğini belirtti.

  • Dünya çapında kanser yükü

Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi, önümüzdeki yıllarda nüfus artışı da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle kanser yükünün daha da artmasının beklendiği ve 2040'ta dünya çapında yeni vaka sayısının 2020'ye göre muhtemelen %47 daha fazla olacağı konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada, en büyük artışların geç aşama teşhis, kaliteli ve uygun fiyatlı teşhis ve tedaviye erişim eksikliğinin yaygın olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı belirtildi.

  • Erken tanı ve tedavi

Erken tanı ve uygun tedavinin yararlarının altını çizen BM sağlık dairesi, cerrahi eğitime yönelik yeni yaklaşımlara ek olarak, insan papilloma virüs aşısının (HPV) daha iyi kullanılabilirliği ve kanser öncesi tarama ve tedavi için düşük maliyetli yaklaşımlar çağrısında bulundu.

Referanslar:

1) https://news.un.org/en/story/2021/02/1083552 (Son erişim tarihi: 17.06.2021)