Dünyada Meme Kanseri Görülme Oranı Akciğer Kanserini Geçti
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından Aralık 2020'de yayınlanan istatistiklere göre, meme kanseri, dünyanın en sık teşhis edilen kanseri olan akciğer kanserini geride bıraktı. Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarına göre, 2021 yılında küresel kanser manzarası değişiyor.
Geçtiğimiz 20 yıla baktığımızda, 2000 yılında 10 milyon olan kanser vakası 2020 yılında neredeyse 2 katına çıkarak, 19.3 milyona ulaştı. Kansere bağlı yaşam kaybı sayısı ise 2000'de 6,2 milyon iken 2020'de 10 milyona yükseldi. Yani her altı yaşam kaybının birden fazlası kanserden kaynaklanıyor.
Tahminlere göre dünya genelinde her 5 kişiden biri yaşamları boyunca kansere yakalanacak. Öngörüler, kanser teşhisi konan kişilerin sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını; 2040'ta 2020'ye kıyasla yaklaşık % 50 daha yüksek olacağını gösteriyor.
Geçmişten Günümüze Neler Değişti?
Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı gibi yaşam tarzındaki değişikliklerin tümü artan kanser yüküne katkıda bulunuyor. Aynı zamanda artık daha uzun ömürlü olmamız, yaşla birlikte artan kanser riskine bağlı olarak daha fazla kanser vakasıyla karşılaşmamızın nedeni olabilir.
Covid-19 Ne Kadar Etkili?
Maalesef COVID-19 pandemisi dünya genelinde, özellikle az ve orta gelişmiş ülkelerde, geç tanı ve tedaviye erişim eksikliği gibi durumların yaşanmasına neden oldu. Bu zorlukların yanı sıra, kanserle yaşayan insanlar COVID-19 hastalığını ağır geçirme ve hayatlarını kaybetme riskiyle daha yüksek oranda karşılaştı.
2020' yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir araştırma, pandemi sırasında ankete katılan ülkelerin % 40'ından fazlasında kanser tedavisinin kesintiye uğradığını gösterdi. Anketin sonuçları, tanıda gecikmelerin yaygın olduğunu, tedaviye ara verme ve tedaviden vazgeçmenin önemli ölçüde arttığını gösteren yayınlanmış çalışmalarla desteklendi. Aynı zamanda klinik araştırmalara kayıt ve araştırma sonuçları da azaldı.
Bütün bunlara rağmen biliyoruz ki meme, rahim ağzı ve çocukluk çağı kanserleri erken teşhis edilir ve uygun şekilde tedavi edilirse iyileşme şansı yüksektir. Bu yıl Dünya Kanser Günü’nde, Dünya Sağlık Örgütü’nün sloganıyla ‘’Yapabilirim ve yapacağım’’ diyoruz.
Referanslar:
1) https://www.who.int/news/item/03-02-2021-breast-cancer-now-most-common-form-of-cancer-who-taking-action (Son erişim tarihi: 04.02.2021)