Hangi Kanser Hastalarının Egzersiz Yapması Uygun Değildir?
Kanser hastalarında düzenli egzersiz yapmanın hastaların şikâyetlerini, yaşam kalitelerini, egzersiz kapasitelerini ve fiziksel güçlerini olumlu yönde etkilediği ile ilgili geçerli bilimsel kanıtlar mevcuttur. Bununla birlikte düzenli egzersiz yapan kanser hastalarının endişeleri, depresif ruh halleri ve yorgunluk hisleri de azalmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi, kanserli hastalar için de egzersiz programı hazırlanırken çok daha fazla dikkat edilmesi ve egzersiz önerilerinde bulunan kişinin yeterli bilgi ve deneyime sahip olmasıdır. Egzersiz önerileri öncelikle hastanın hekimine danışarak, her hastaya göre düzenlenmeli ve aerobik (kardiyo) egzersizlerin yanı sıra güç (ağırlık) egzersizlerini de içermelidir.
Hastanede tedavisi devam eden kanser hastalarının dahi egzersiz programına alınması fayda sağlayabilmektedir. Fakat kemoterapi tedavisi sırasında egzersiz yapılması ile ilgili yeterli bilgi yoktur. Hastaların mevcut sağlık durumu veya kemoterapi uygulama sıklığı hastaya standart bir egzersiz programı verilmesini engelleyebilmektedir. Fakat özellikle yaşlı kanser hastalarının hareketliliğini ve hastaların egzersiz kapasitelerini artırmak çok önemlidir.
Hangi hastaların egzersiz yapması uygun değildir?
• Kemoterapi veya radyoterapi uygulanırken beyaz küre sayısı 500 mcL, hemoglobin düzeyi 10,5 g/dl, trombosit düzeyi 200.000 hücre/ml’ nin altında olan hastaların egzersiz yapması uygun değildir.
• Vücut sıcaklığı 38°C’nin üzerinde olan hastaların egzersiz yapması uygun değildir.
• Kemik metastazı olan hastaların yüksek şiddetli egzersiz yapması uygun değildir.
• Herhangi bir enfeksiyonu olan hastaların, enfeksiyon belirtileri tamamen geçene kadar egzersiz yapmaları uygun değildir.
Hastalar egzersiz yapmadan önce mutlaka hekimlerine danışmalıdır.
Referanslar:
1) http://www.rttder.org.tr/kanserli-hastada-egzersiz/ (Son erişim tarihi: 08.07.2021).