Hasta Dernekleri Röportajı: Metamazon Derneği
1) Derneğinizin misyonundan ve kuruluş hikayenizden kısaca bahsedebilir misiniz?
Toplumsal farkındalık, hasta ve hasta yakınlarını eğitmek, güçlendirmek ve her zaman kamu tarafından sağlanamayan desteklerin sağlanması için çalışmak sağlık alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının değişmeyen kuruluş amaçları arasında sayılmaktadır. Bu alanda çalışan STK’lar aynı zamanda kanun koyucuların, “kanser hastaları topluluklarını” ilgilendiren politikalarına yön verecek ve kamunun bu konulara daha duyarlı olmasını sağlayacak çalışmalar da üretirler.
Yıllardır, hepimiz Türkiye’de ve dünyada kanser yolculuğunda, meme kanseri olmanın yükünün farkında olup, bu yükle mücadele etmekteyiz. Ancak bu yolculukta metastaz olmanın ayrı ve ağır bir anlamı vardır. Meme kanserinde Metastatik Meme Kanseri (EVRE-IV) tanısı almış veya sonradan metastaz olmuş kişilerin bu mücadelede farklı/özel tıbbi hizmete, psikolojik ve sosyal desteğe ihtiyaçları vardır.
Türkiye’de İLK ve TEK olma özelliği taşıyan METAMAZON - “Metastatik Meme Kanseri Derneği” bu sorumluluklarının yanında, Metastatik Meme Kanseri tanısı alan kadın ve erkek hastalara daha özel bir ilgi ve destek sağlamak üzere de kurulmuştur. METAMAZON, hastalar; uzmanlar ve gönüllülerden oluşan değerli bir ekiple yasal olarak dernekleşmiş bulunmaktadır. Ulusal, bağımsız, kâr amacı gütmeyen, aynı zamanda Evre-IV ve ileri evre meme kanseri olarak bilinen metastatik meme kanseri deneyimi yaşayan kadın ve erkeklerin “benzersiz kaygılarına” adanmış, tümü gönüllülerden oluşan ve “hasta liderliği”nde ilerleyecek bir Sivil Toplum Kuruluşudur.
2) “Metamazon-Metastatik Meme Kanseri Derneği” olarak hangi kanser türlerinde çalışmalar yürütüyorsunuz?
Metamazon - Metastatik Meme Kanseri Derneği olarak Evre-IV ve ileri evre meme kanseri olarak bilinen Metastatik Meme Kanseri üzerine çalışmalar yürütüyoruz.
3) Şu anki veya yakın gelecekteki projelerinizden biraz bahsedebilir misiniz?
Kurulduğumuz günden bu yana hasta ve hasta yakınlarına yönelik eğitim programlarımıza sürdürülebilirlik adına devam etmeyi planlıyoruz. Yine yıllardır yürütmekte olduğumuz, Türkiye’de ilk olarak başlattığımız ve her yıl devam eden Türkiye’nin dört bir yanında “Meme Sağlığı Gönüllüleri” programımız devam etmektedir. Pandemi süresince eğitimlerin yüz yüze yapılması askıya alınmıştır. Bu yıl (2021) “METAMAZON AKADEMİ” adıyla bünyemizde kurmuş olduğumuz sağlık profesyonellerine, hasta ve hasta yakınlarına yönelik olarak profesyonel eğitimciler tarafından hazırlanan bilgilendirme ve farkındalık yaratma amaçlı hak savunuculuğunu, psikolojik destek ve sosyal hizmet desteğini, hasta haklarını, sosyal ve medikal hakların bilgilendirilmesini aktarmayı amaçlıyoruz. Pandemi koşulları gereği almak zorunda kaldığımız önlemlerden ötürü hasta ve hasta yakınlarımızla yüz yüze yapmakta olduğumuz sosyal aktivitelerde kısıtlamalar yapmak zorunda kaldığımız için online motivasyon görüşmeleri yapmayı planlıyoruz. Hazırlıkları devam eden proje fikirlerimizi hayata geçirmek için ilgili kurum ve kuruluşlarla proje işbirliği çalışmalarının başvurularını gerçekleştireceğiz.
4) Hasta ve hasta yakınlarına yaşam için son olarak ne mesaj vermek istersiniz?
Yaşam İçin Platformu, tüm hastalarımıza bu özel yolculuklarında destek olabilmek adına uzun bir süreçteki ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmıştır. Sizlere yolculuk rehberi niteliğinde bütünsel yaklaşımla oluşturulan bu platform, zorlu sürecinizde konforlu ve kaliteli yaşamanız için her zaman yanınızda olmayı hedeflemektedir. Biz Metamazon- Metastatik Meme Kanseri Derneği olarak bu oluşumun bir parçası olmaktan dolayı mutluluk duymaktayız. Çünkü her zaman dediğimiz gibi “BİRLİKTE ÇOK GÜÇLÜYÜZ”.