Hasta Dernekleri Röportajı: ONKODAY

ONKODAY

1) Derneğinizin misyonundan ve kuruluş hikayenizden kısaca bahsedebilir misiniz? 

ONKO-DAY 1997 yılı Nisan ayında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoterapi Merkezinde Prof. Dr. Kayıhan ENGİN tarafından, merkezde tedavi görmüş eski hastalar, hasta yakınları ve merkez çalışanları ile birlikte kurulmuştur. Kurulduğundan bu yana bedensel açıdan sağlıklı gönüllülerimizin de katılmasıyla daha etkin ve daha güçlü bir kadroyla yolumuza devam etmekteyiz. Misyonumuz; kanser tanısı aldıktan sonraki zorlayıcı yolda hasta ve yakınlarıyla sosyal ve ruhsal dayanışmayı sağlamak, bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak, kanser ve erken tanı hakkında toplumsal bilinç düzeyini artırmaktır.

2) ONKO-DAY olarak hangi kanser türlerinde çalışmalar yürütüyorsunuz?

Tüm kanser türleri ve her yaş grubu için çalışmalar yürütmekteyiz. Hastalık süreci ve sonrasında da çocuk, ergen, yetişkin, yaşlı, her yaş grubundan kanser tanısı almış insanlara ve yakınlarına hizmet etmeyi ve onlara yol arkadaşı olmayı prensip edindik.

3) Şu anki veya yakın gelecekteki projelerinizden biraz bahsedebilir misiniz?

ONKO-DAY 25.yaşına girmeye hazırlanırken geçmişte ve bugün pek çok öncü proje üreterek hayatlara dokundu. Bugün de süregelen ve gelecek projelerimiz içinden bazılarını sizinle paylaşıyoruz.


Mevcut Projelerimiz:

Hasta Konuk Evi: Şehir dışından Bursa’ya kanser tedavisi için gelen ve kalacak yer sorunu yaşayan kanser hastalarımıza, yakınları ile birlikte tedavileri boyunca konaklama imkanı sunmaktadır. Konukevimizde kalan hastalarımız, rehabilitasyon çalışmalarımızdan ve sosyal, kültürel faaliyetlerimizden yararlanmaktadırlar.
ONKO-DAY Park: Bursa’nın şehir içinde çam ağaçları altında bir vaha gibi yeşil alanda bulunan ve 2000 yılından bu yana hizmet veren parkımız; çocuk bahçesi,75 kişilik amfi tiyatro, açık ve kapalı alanı bulunan kafeteryası ile hizmet vermektedir. Çocuk ve yetişkin hastalarımız, ONKODAY gönüllü ve üyeleri tarafından sosyal tesis aktif olarak kullanılmakta, çeşitli aktiviteler yapılmaktadır. Herkesin kullanımına açık olan ve Bursa’lılar için önemli bir buluşma merkezi olan ONKO-DAY Park, birbirinden lezzetli menüsü ile tercih edilmekte, özel gün kutlamaları ve ONKO-DAY’ ın kutlama organizasyonlarına ev sahipliği yapmaktadır.
Beslenme Paketleri: Kanser hastalarının tedavi süreçlerinde ve sonrasında doğru beslenmelerinin öneminden yola çıkarak ekonomik olarak dezavantajlı kişilere periyodik olarak doğru beslenecekleri ürünlerin yer aldığı gıda paketleri dağıtımı yapılmaktadır.
Farkındalık Etkinlikleri: Toplumda Kanser farkındalığını artırmak için konferans, panel, sempozyum ve eğitim seminerleri düzenlemekteyiz. Sanatsal aktiviteler, çocuk etkinlikleri ile erken teşhis konusunda farkındalık yaratmak için çabalıyoruz. Sloganımız: O sizi bulmadan siz onu bulun.
Atölye Çalışmaları: ONKO-DAY özellikle kadınların üretkenlikleri ile sosyalleşmelerini sağlayacak dikiş atölyesi ve takı atölyesi kurdu. Bu atölyelerde üretilen ürünler satılarak gelir sağlanırken, şifa bulmuş hastaların ve hasta yakınlarının beceri sahibi olmaları da sağlandı.
Dijital Yayınlar: Dijital çağa ayak uydurarak ve pandemi süresince aktif olarak sosyal medya hesaplarımızdan özel yayınlar gerçekleştirdik. “Tanı-Yorum” programımız ile canlı yayınlarda doktorlarımız ile kamuoyunu buluşturduk. “Bilimin Işığında” adlı programımız ise doktorlarımızın hastalık ve tedavisi hakkında sorulan soruları yanıtladıkları formatta gerçekleşti. “Umut Hikayeleri” adlı yayınımız ise hastalık sürecini geride bırakan şifa bulmuş kişilerin mücadelelerini anlattıkları bir içerikle yayınlandı.

Gelecek Projelerimiz:

ONKO-DAY Çocuk Kulübü: Hastalığı geride bırakan çocuk hastaları hedef kitle olarak tanımlayan projede, çocukların oyun ile hastalık sürecinde yaşadıkları kötü anılardan sıyrılmaları için çalışılacaktır. Uzman Psikolog, öğretmenler ve gönüllü sanatçılar eşliğinde çocukların oyun, el becerileri, sanat etkinlikleri ile buluşmaları sağlanacaktır. Bunun için özel bir mekan tefriş edilmiştir. Çocuklarını ONKO-DAY Çocuk Kulübü’ne getiren anneler düşünülmüş, onların da elle meme muayenesi eğitimi almaları ve atölye çalışmalarına katılmaları planlanmıştır.
Olgun Hasta Kontrolleri: Sağlık Bakanlığı verilerine göre 70 yaş üzeri kadınlardaki kanserlerin %14,6’sı meme kanseri olmasına karşılık KETEM’ lerde 40-69 yaş aralığında meme kanseri taramaları yapılmaktadır .Bilindiği gibi Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayıdır. ONKO-DAY olarak 69 yaş üstü kadınlarımızın düzenli meme kanseri taramalarını ücretsiz olarak yaptırarak bu konuda danışmanlık hizmeti sunacağımız projemizdir.
Hasta Konukevi Egzersiz Programları: Hasta Konukevimiz 12 hastamızın refakatçileri ile birlikte tedavileri boyunca konakladıkları bir yaşam alanımızdır .Konukevimizde kalan tüm hastalarımızın konforunu sağlamak için çeşitli faaliyetler yürütmekteyiz. Bunlara ek olarak yeni projemizle düzenli aktivite ve egzersiz ile yaşam kalitesini ve motivasyonu yükseltecek, rehabilitasyon sağlayacak bir çalışmaya hazırlanıyoruz. Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Öğretim görevlileri rehberliğinde belirli gün ve saatlerde hastaların performansına uygun olarak egzersiz programları düzenlenecektir.

4) Hasta ve hasta yakınlarına yaşam için son olarak ne mesaj vermek istersiniz?

Sizin, bize tanıdık olan bu sürecinizde ONKO-DAY üyeleri olarak kanser tanısı almış ve tedavisini görerek kontrollerine devam eden biz hastalar, hasta yakınları ve yoldaşlık eden dostlarımızla el ele hep birlikte yanınızda olduğumuzu ve umudumuzun yeşermesinde bir ışık olabilme arzumuzu bilmenizi isteriz…