Hasta Dernekleri Röportajı: Türk Kanser Derneği

Türk Kanser Derneği

1) Derneğinizin misyonundan ve kuruluş hikayenizden kısaca bahsedebilir misiniz?

Türk Kanser Derneği, 1964 yılında kurulmuş olup, T.C. Bakanlar Kurulu’nun 1964/6-3728 sayılı kararı ile “Kamu Yararına Çalışan Dernekler” kapsamına almıştır ve 74/8750 sayılı kararı ile “Türk” adının kullanım hakkına da sahiptir. Kanser konusunda toplumun bilinçlendirilmesi, erken teşhis ve tarama başta olmak üzere; tedavide gerekli tüm bilgilere ulaşarak ve dünyadaki gelişmeleri takip ederek toplumla paylaşmak, toplumda kanser farkındalığının oluşması ve kanser hastalarına gereken tüm bilgi ve maddi/manevi desteğin verilmesi misyonuyla yola çıkan Türk Kanser Derneği, yüklendiği misyonu yerine getirmek maksadıyla kurulduğu günden bu yana; farkındalık, tarama, teşhis, tedavi, ikinci görüş, psikolojik destek, beslenme danışmanlığı, konaklama ve onkoloji danışmanlığı hizmetlerini ücretsiz olarak vatandaşlarımıza vermekte, bunların yanı sıra pek çok projeyi de hayata geçirmektedir. Kurulduğu günden bu yana 2.000.000’dan fazla vatandaşımızın yanında olmuştur.

2) Türk Kanser Derneği olarak hangi kanser türlerinde çalışmalar yürütüyorsunuz?

Türk Kanser Derneği tüm kanser türlerinde çalışmalar yürütmekle birlikte kanser türü, yaş, cinsiyet, ırk ayrımı gözetmeksizin tüm kanser hastalarına da hizmetlerini sunmaktadır. Aynı zamanda kanseri oluşmadan önlemek ve/veya en erken evrede tespit edebilmek maksadı ile de tüm kanser türlerinde farkındalık çalışmaları; meme-prostat-kolon-rahim ağzı ve akciğer kanserleri gibi tarama programı olan kanser türleri için de ücretsiz taramalar yapmaktadır.

3) Şu anki veya yakın gelecekteki projelerinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Türk Kanser Derneği; Mucizevi Konaklama ve Yaşam Merkezi, Bebek Bakım ve Emzirme Kabini, Sevimli Kemoterapi Kutuları, Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Türkiye gibi bir çok projeyi hayata geçirmiştir.

Mucizevi Konaklama ve Yaşam Merkezi Projesi:

Gerek yetişkin gerek çocuklarımız, ikamet ettikleri şehirde onkoloji hastanesi bulunmadığı ve/veya büyük şehir hastanelerimize gelmelerinin şart olduğu durumlarda, maddi imkansızlıklardan dolayı başlarını sokacak bir ev bulamayabiliyorlar. Kanserle mücadele eden hastalarımız yazın park, bahçelerde; kışın da akrabalarının evlerine sığınarak, bazen bir göz odada tedavilerine devam etmeye çalışmaktadırlar. Daha da acısı onkoloji hastanelerinin bulunduğu şehirlerimizde kalacak yeri olmadığı için kanser tedavisine devam edemeyen ailelerimizin mevcudiyetidir.

Kanser hastalarının bu büyük sorununa çözüm olmak amacıyla, İstanbul Şişhane’de bulunan dernek merkez binamızda, Mucizevi – Konaklama ve Yaşam Merkezi’ni hayata geçirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Mucizevi – Konaklama ve Yaşam Merkezi’nde, İstanbul dışında ikamet edip tedavileri için İstanbul’a gelen hastalara ve refakatçilerine, tedavileri boyunca ücretsiz olarak:

• Konaklama (bir refakatçisi ile birlikte kişiye özel odalarda)

• 7/24 sıcak su, güvenlik,internet hizmeti

• 3 öğün yemek,

• Psikolojik destek,

• Beslenme danışmanlığı,

• Onkoloji koçluğu,

• Beceri edindirme kursları gibi yaşamsal hizmetleri verilmektedir.

Bebek Bakım ve Emzirme Kabini Projesi:

Yapılan klinik araştırmalar, anne sütüyle beslenen bebeklerin bağışıklık sistemlerinin; anne sütüyle beslenmeyenlere kıyasla tüm yaşamları boyunca, çok daha kuvvetli olduğunu göstermiştir. Böylece başta kanser olmak üzere, birçok hastalığa yakalanma riskleri düşer. Aynı zamanda, emzirmek, kadınlarda meme kanseri riskini düşüren çok önemli bir etkendir. Ancak halka açık alanlarda anneler, bebeklerini emzirebilecekleri bir yer bulmakta zorlanmaktadır. Türk Kanser Derneği olarak, bu sorundan yola çıkarak “Bebek Bakımı ve Emzirme Kabinlerini” geliştirdik. Belediyelerle işbirliği yaparak, şehirlerin en hareketli ve sosyal alanlarına bebek bakım ve emzirme kabinlerimizi kuruyoruz. Emzirme Kabinlerimiz sayesinde, annelerimiz, sosyal ortamlarından kopmadan, bebeklerini güvenli ve hijyenik bir ortamda emzirebiliyorlar. Kabin içinde bebek bezi, hijyen kitleri annelere ücretsiz olarak sunuluyor ve bilgilendirme broşürleri de bulunuyor.

Sevimli Kemoterapi Kutuları Projesi:

Rutin olarak gerçekleştirdiğimiz hastane ziyaretlerimiz sırasında üzülerek gördük ki, sıkıntı verici yan etkileri nedeniyle, özellikle de çocuk hastalarımız, kemoterapi tedavisi almak istemiyorlar. Biz de, hastalarımızın bu travmatik süreçlerine şahit olduğumuz için, bu soruna bir çare bulmak amacıyla sevimli kemoterapi kutuları projesini gerçekleştirdik. Tasarladığımız kemoterapi kutuları sayesinde, hastalarımız, onlara acılarını ve travmalarını hatırlatan kemoterapi serumları yerine sevdikleri çizgi film kahramanlarını görerek ya da inançları doğrultusunda, moral buldukları görseller içerisinde tedavilerini alıyorlar. Moral ve motivasyonu yükselen hastalar, ilaç tedavisine daha hızlı yanıt veriyor. Sevimli Kemoterapi Kutuları, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ve 81 ilimizdeki tüm hastane ve sağlık kurumlarına, kullanmaları yönünde dilekçeyle bilgilendirme yapılmıştır. Türk Kanser Derneği tarafından da tüm hastanelere ücretsiz olarak gönderimi sağlanmış ve sağlanmaya devam edilmektedir.

Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Türkiye Projesi:

“Ağaç yaşken eğilir”, atasözünden yola çıkarak, yetişen yeni neslin kanserden korunma ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmesi amacıyla, “Okullarda Sağlık Yaşam Tiyatroları” ile ; çocuklara sağlıklı beslenmenin, sporun ve yeterli uykunun önemi ile sigara, alkol ve obezitenin zararları konularında sağlıklı alışkanlıklar edindirmek en kıymetli hedeflerimizin başında gelmektedir.

4) Hasta ve hasta yakınlarına yaşam için son olarak ne mesaj vermek istersiniz?

İnanmak başarmanın başlangıcıdır. Biz Türk Kanser Derneği olarak hastalarımızın gücüne inanıyoruz, onların da kendilerine inanmalarını temenni ediyoruz. Yaşam için verdikleri mücadelede tüm hasta ve yakınlarının; her zaman yanlarında olduğumuzu, maddi/manevi ihtiyaçlarını karşılamayı kendimize görev edindiğimizi ve yalnız olmadıklarını bilmelerini isteriz.